xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
FORMA SI DIALIG - DECEMBRIE 2010

Luni, 20 decembrie 2010, la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi a avut loc ultima ediţie din acest an a programului Formă şi dialog. Invitaţi au fost scriitorul Ioan Pintea şi artistul plastic Anca Muşat.

Despre lucrările semnate de Anca Muşat şi reunite sub titlul Palimpsest a vorbit istoricul de artă Vasile Duda, care, într-un discurs echilibrat, a scos în evidenţă fundamentul teologic al expoziţiei şi maniera în care artistul reuşeşte valorifice postmodern acest fundament. Anca Muşat vine din zona teologicului, atît prin studiile de pictură eclezială bizantină, cât şi prin apelul constant pe care îl face la valorile teologale, valori revelatoare prin semn.

Anca Muşat a mai avut expoziţii personale la Bacău, la Iaşi şi la Bistriţa şi în 2008 a primit premiul Colegiului Alexandru Plămădeală din Chişinău la Saloanele Moldovei.

Palimpsest e cel mai recent proiect al Ancăi Muşat, în care continuă preocuparea faţă de spaţiul teologic, iar mesajul este bazat pe miniatură, carte veche şi scriere veche.

Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii februarie, 2011.

După vernisaj, publicul s-a întâlnit cu scriitorul Ioan Pintea. Cea mai recentă carte semnată de Ioan Pintea este Casa teslarului, apărută la editura Cartea Românească, în anul 2009. Este o carte de poeme, o carte care a adunat deja cateva premii, o carte care se bucură de o binemeritată atenţie, atât din partea criticii cât şi din partea cititorilor. Aşa cum spunea Manuela Ilie într-o cronică la Cartea Teslarului, Ioan Pintea nu este altceva decit un mistic autentic, pentru care poezia are nu doar potential sacramental ci si o certa functie restauratoare.

Seara s-a încheiat cu un scurt concert de colinde, susţinut de surorile Hoza.

A fost o seară de sărbătoare fără îndoială, impresie resimţită şi de numerosul public şi de invitaţi.

Partenerii Muzeului de Artă Comparată pentru “Formă şi dialog” sunt Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Galeria Raku25 şi Fundaţia de Artă Contemporană MAXIM.