xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
CINEMATECA FILMULUI DE ARTĂ-WHAT DREAM MAY COME

Un nou an aduce cu sine un nou sezon lunar de vizionare de film din cadrul programului Cinematografia Filmului de Artă la Muzeul de Artă Comparată Singeorz-Bai ,un proiect comun intre Muzeul de Arta Comparata , Casa de Cultură şi Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” din Sîngeorz-Băi . Joi 31 ianuarie 2013, la ora 18, a avut loc filmul What Dreams May Come (Dincolo de Vise), regizat de Vincent Ward in prezentarea prof .Maria Juca .

Povestea acestui film este una relativ uşor de relatat. Doctorul Chris Nielson îşi întîlneşte sufletul pereche, Annie, se căsătoreşte cu ea şi au doi copii. Copiii sunt ucişi într-un accident de maşină, iar Chris moare patru ani mai târziu. Ajuns în Rai, este ghidat de către un vechi prieten – înger păzitor, Albert, şi se reuneşte cu câinele si copiii lui. Când află că soţia lui s-a sinucis şi a ajuns în Iad, Chris decide să meargă în căutarea ei.

Interpretând povestea dintr-o perspectivă dantescă, în urma acestei călătorii iniţiatice în imaginarul escatologic wardian şi din dialogurile personajelor, vedem cum uneori visele devin realitate şi găsim soluţii la câteva dintre întrebările pe care mereu ni le punem meditând aproape obsesiv asupra morţii. Regizorul a încercat să răspundă la unele din aceste întrebări, introducându-ne şi ghidându-ne, într-o manieră vergiliană, în viziunea proprie a Lumii de Dincolo.

Noutatea acestui sezon constă în prezenţa la muzeu a numeroşi elevi ai liceului, la Filmul Lunii Ianuarie fiind prezenţi numeroşi oameni de diferite tipuri, cu mentalităţi şi viziuni variate, din diverse categorii sociale, dar şi profesori şi elevi ai liceului din Sîngeorz-Băi, ceea ce a dus, în urma vizionării, la discuţii interesante pe tema centrală a filmului – preocuparea uneori obsesivă a omului pentru ceea ce ne rezerva viaţa după moarte – dar şi pe teme mari ale cinematografiei de artă şi nu numai.