xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
FORMA SI DIALOG - SEPTEMBRIE 2016

FORMA SI DIALOG – ,,COLTI DE ELEFANT” a avut loc la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, sub egida Complexului

Muzeal Bistria-Năsăud,

prezentarea video: Galeria Galateea Contemporary Art 2010 – 2015 / Repere stilistice în ceramica contemporană românească i Workshop ceramic Cuptorul,, Coli de Elefant’’

„În urma proiectelor expoziionale, derulate pe parcursul a patru ani în Galeria Galateea Contemporary Art , s-au putut observa câteva forme de manifestare artistică a ceramicii contemporane româneti ce au determinat identificarea unor direcii stilistice necesare radiografierii domeniului. În urma acestor observaii au fost punctate câteva repere ce au dus la organizarea unor direcii stilistice. În categorii de atitudine i în încercarea de a le numi, s-au căutat termeni care să cuprindă căt mai bine diversele tipologii apărute în arta ceramicii. ” A prezentat Georgiana Cozma, artist ceramist.

Cuptorul,, Coli de Elefant’’ / Workshop ceramic – Inaugurarea cuptorului de ceramică cu ardere pe combustibil lemnos din incinta Muzeului de Artă Comparată Singeorz-Băi

Cuptorul este o combinaie între cuptorul japonez Sasukenei smokeless kiln i un altul tradiional japonez Anagama, ultima încăpere a cuptorului Dancing Fire wood kiln.

De ce coli de elefant? Cărămizile din bolta ultimei încăperi a cuptorului sunt aezate alternativ, una mai jos decât cealaltă, rândul următor fiind pus în acelai mod în aa fel încât ele crează un joc de sus-jos, bolta fiind astfel vibrată. Rolul acestora este acela de a colecta cenua care se va scurge în mod aleatoriu pe piesele de ceramică, obinând astel o glazură de cenuă. Temperatura de ardere variază în funcie de efectele dorite (de la 1100C până la 1250C)

A prezentat Nicolae Moldovan, artist ceramist