xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
FORMĂ ŞI DIALOG - SEPTEMBRIE 2009

Vineri, 25 septembrie, la Muzeul de Arta Comparata din Singeorz-Bai, incepand cu ora 17.00 a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie “Pe Somes si pe…Jarama”, un proiect fotografic de Mirela Traistaru.

Mirela Traistaru este preocupata de soarta unor consateni apartinand unei comunitati transilvane, din satul Nepos (locul natal al artistei), depopulat masiv astazi, prin fenomenul migratiei temporare ori sezoniere, pentru lucru. Fotografiile ii infatiseaza pe cei portretizati in dubla ipostaza: odata in cadrul locului de bastina,in satul de origine, acasa, la biserica, pe strada (de pilda: oameni in costum national iesind de la slujba de duminica - lucru rar azi, in Romania); iar in paralel, cei care stabiliti intr-un fel sau altul in Spania, lucreaza pentru un nivel de trai decent al familiilor lor. Ii putem vedea si pe acestia, in cadrul comunitatilor romanesti locale, in activitate la locul de munca, la plimbare, la cununie, petrecand in timpul liber, etc. Astazi ei sunt imprastiati in toata Peninsula Iberica, dupa cum i-a condus hazardul ori destinul.

Vernisajul a fost urmat de proiectia filmului “Persona (oameni in absenta)” realizat de Teodor Graur. Seara s-a incheiat cu prezentarea cartii “Tara ascunsa - Oameni de pe Somes” a scriitorului Alexandru Uiuiu.

Evenimentul continua proiectul “Forma si dialog”, sustinut de Casa de Cultura din Singeorz-Bai si de Primaria Singeorz-Bai.