xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
FORMĂ ŞI DIALOG - DECEMBRIE 2009

Miercuri, 16 decembrie 2009, la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi a avut loc o nouă ediţie a proiectului Formă şi dialog. Programul a oferit participanţilor trei evenimente de interes, mai întâi vernisajul expoziţiei de ceramică realizată prin tehnica RAKU. Expoziţia, care poate fi vizitată la galeria Raku25 din cadrul Muzeului de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, cuprinde lucrări semnate de şapte artişti: Bianca Boeroiu, Adela Bonaţ, Cristina Ciobanu, Ciprian Ariciu, Ionel Cojocariu, Dana Pamfil şi Nicoleta Trifan. Dinaintea unui public numeros, din rândul căruia nu au lipsit personalitaţi ale vieţii artistice naţionale, istoricul de artă Vasile Duda a vorbit despre tehnica RAKU, despre catalogul expoziţiei şi despre lucrările tinerilor artişti, subliniind faptul că expoziţia este cu atât mai meritorie cu cât ceramica artistică traversează o perioadă dificilă.

Apoi a fost prezentat albumul artistului plastic Maxim Dumitraş De la natură la sens . Despre album şi despre alte realizări la fel de importante, a vorbit primul Gavril Ţărmure, directorul editurii Charmides, cel care a editat albumul în condiţii grafice excelente, alături de editura Eikon. Albumul surprinde traseul urmat de Maxim Dumitraş în 30 de ani de sculptură, reuneşte toate marile cicluri care, de-a lungul anilor l-au obsedat pe artist şi cuprinde fotografii ale multor lucrări care sunt dificil de văzut în realitate, ele aflându-se în cele mai diverse locaţii de pe mapamond. Poetul Ion Mureşan a specificat că pe lângă talentul artistic incontestabil, Maxim Dumitraş posedă şi pe acela de a fi un bun manager cultural, care lucrează pentru fiecare proiect ca şi cum ar fi un proiect personal, exemplul cel mai potrivit fiind chiar Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, un muzeu care îşi face tot mai simţită prezenţa în viaţa publică pe zi ce trece. Odată cu lansarea albumului, domnul Roland Venig, primar al oraşului Sîngeorz-Băi a considerat cum nu se poate mai oportun momentul de a îi înmâna lui Maxim Dumitraş diploma de cetăţean de onoare al oraşului, pentru modul deosebit în care a promovat şi promovează oraşul Sîngeorz-Băi în ţară şi străinătate. Istoricul de artă Vasile Duda a comentat pe scurt temele şi modalităţile surprinzătoare de execuţie a lor prin care artistul plastic Maxim Dumitraş se individualizează.

După prezentarea albumului, poetul Ion Mureşan a încântat, la propriu, publicul, citind un set de poeme dintr-o carte care urmează să apară în 2010 la editura Charmides.

Seara a fost încheiată, aşa cum stă bine în preajma sărbătorilor, cu colinde cântate de profesorul Dănilă.

Partenerii Muzeului de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi pentru această ediţie Formă şi dialog au fost: Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa, Galeria Raku 25 , Casa de Cultură Sîngeorz-Băi şi Primăria Sîngeorz-Băi.